A hang világnapja szakmai szimpózium – 2018

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálattal közösen – az elmúlt évhez hasonlóan – 2018. április 16-án rendezte meg a nemzetközi Hang világnapja alkalmából szakmai szimpóziumát. A rendezvényen színvonalas előadásokat hallgathatunk meg beszédtechnika, színpadi beszéd, foniátria, hangterápia, hangvizsgálat és fonetika témakörökben.
A Hang Világnapját 1999 óta minden évben április 16-án ünneplik az egész világon. E világnap tulajdonképpen egyfajta üzenet az emberek felé, amelyben felhívjuk a figyelmet az emberi hang sokszínűségére a tudományok és a művészetek terén egyaránt. Ilyenkor lehet rámutatni arra az egyébként hétköznapi tényre, hogy az emberi hang, mint kommunikációs eszköz milyen nagy jelentőséggel bír mindennapjainkban, valamint életminőségünk jobbá tételében. Fontos üzenete ennek a napnak, hogy ápolnunk, gondoznunk is kell a hangunkat, megőrizve annak egészséges működését.
Az eseményhez ebben az évben a XIV. kerületi Civil Ház (1144 Budapest, Csertő park 12.) biztosította a helyszínt. Az ingyenes programon 270 fő, előzetesen regisztrált kolléga vett részt.
A jó hangulatú szimpóziumon ismét sok új, értékes, elméleti és gyakorlati információval gazdagodott a közönség.

A rendezvényt Mosányi Emőke MFFLT főtitkár, FPSZ főigazgató nyitotta meg.

A konferencián elsőként dr. Mészáros Krisztina foniáter tartotta meg előadását „A hang zenéje” címmel, melyben felhívta a figyelmet a hanghigiénére, valamint az előadóművészek, pedagógusok hangjának védelmére.

Ezt követően Damásdi Nóra logopédus jól strukturált, informatív előadását hallgathattuk meg, melyben újszerű megközelítéssel mutatta be a gyermekkori hangképzési zavarok terápiájának kiegészítő lehetőségeit.

Ezután dr. Balázs Boglárka címzetes egyetemi docens, fül-orr-gégész, foniáter lendületes prezentációjával ismerkedtünk meg, melynek témája az organikus diszfóniák foniátriai kezelése volt.

Az első szekciót dr. Gráczi Tekla Etelka nyelvész és Bartók Márton „Hangunk változatossága és elemzése” című közös előadása zárta. A szerzők ismét jól közelítették a nyelvészeti aspektusokat a mindennapi logopédiai munkához.

 

A második rész első előadását Milus Marianna logopédus tartotta meg, melyben különféle beszédpéldákkal, – mintákkal illusztrálta a retorika fontosságát. Az általa említett gyakorlatok, „trükkök” jól alkalmazhatók és egyben nélkülözhetetlenek is a magas szintű, nyilvános kommunikáció során.

Ezt követően Kelemen Márta logopédus gyakorlatcentrikus prezentációját nézhettük meg. Az érdekes, újszerű „csöves gyakorlatok” végzésébe Márta aktívan bevonta a közönséget is.

Ezután Szabó Vera vezette be a hallgatóságot színész-logopédusként a saját hang megtalálásának, megformálásának fontosságába.

Végül Hanczár János logopédus üdítő előadását hallgathattuk meg, melyben Szeredy Krisztina énekművész, szoprán operaénekes és Lázár Csaba színművész, rádióbemondó segítségével prezentálta a színpadi beszéd szempontjából a beszédtechnika fontosságát.

A szimpóziumot Juhász Ágnes MFFLT elnök és Mosányi Emőke MFFLT főtitkár, FPSZ főigazgató zárta be. A tavalyihoz hasonlóan ismét egy igen tartalmas szakmai napot zártunk, mely már biztos, hogy egy új hagyomány megteremtését is jelentette.