Hangunk védelme szakmai szimpózium

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálattal közösen 2017. április 19-én rendezte meg „A hangunk védelme” című szakmai szimpóziumot a nemzetközi Hang világnapja alkalmából.

A Hang Világnapját minden évben április 16-án ünneplik az egész világon. E világnap tulajdonképpen egyfajta üzenet az emberek felé, amelyben felhívjuk a figyelmet az emberi hang sokszínűségére a tudományok és a művészetek terén egyaránt. Ilyenkor lehet rámutatni arra az egyébként hétköznapi tényre, hogy az emberi hang, mint kommunikációs eszköz milyen nagy jelentőséggel bír mindennapjainkban, valamint életminőségünk jobbá tételében. Fontos üzenete ennek a napnak, hogy ápolnunk, gondoznunk is kell a hangunkat, megőrizve annak egészséges működését.

_DSC5212 _DSC5241

_DSC5216Az eseményhez a XIV. kerületi Polgármesteri Hivatal biztosította a helyszínt. Az ingyenes programon 120, előzetesen regisztrált kolléga vett részt.
A jó hangulatú szimpóziumon sok új, értékes, szakmai információval gazdagodott a közönség.
A konferencián elsőként Simai Edit, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat logopédusa tartotta meg informatív előadását „Az emberi hang a legszebb hangszer (Kodály Zoltán) Kis elmélet, sok gyakorlat logopédusoknak a gyermekkori diszfóniáról a Hang Világnapján” címmel. A prezentációt rengeteg értékes gyakorlati példával és video-, valamint hangfelvétellel illusztrálta.

 

Ezt követően dr. Balázs Boglárka címzetes egyetemi docens, fül-orr-gégész, foniáter lendületes, gyakorlatokkal illusztrált prezentációját hallgathattuk meg, melynek címe „Hangterápia a mutatio tarda és a recurrens paresis valamint a hangszalagon végzett műtétek esetén” volt. Boglárka a résztvevőket is aktívan bevonta az egyes gyakorlatok szemléltetésébe, kipróbálásába.

_DSC5326Ezután Smehák György Ph. D.,fül-orr-gégész, foniáter, audiológus allergológus klinikai immunológus vezette be az érdeklődő közönséget a műtéti beavatkozások utáni életminőség változásának jelentőségébe. Ahogy megjegyezte, a házasságkötő terem, mint helyszín jó választás volt, hiszen ez is egy olyan tipikus hely, mely nagy szerepet játszik életminőségünk változásában.

 

 

 

_DSC5347Végül „A tipikus és az atipikus beszéd fonetikai elemzése” címmel Gráczi Tekla Etelka Ph. D., tudományos munkatárs tartotta meg kiváló előadását, közelítve a nyelvészeti aspektusokat a mindennapi logopédiai munkához.

Tartalmas szakmai napot zártunk, mely remélhetőleg egyben egy új hagyomány kezdetét is jelenti.

 

 

 

A rendezvény galériáját itt tekintheti meg.

A rendezvény részletes programjáért kattintson az alábbi képekre:

 hangunk_vedelme_plakat_2017  hangunk vedelme egyesitett plakat2  Beszedjavito  XII_ker